Feb 28, 2009

Pic Rumah Antoo

Venue: Rumah hantu area bandar Kuantan (sekarang dah tak wujud, dah kena roboh)
Date: 2008


Feb 27, 2009

Red Alert 3

Assalamualaikum & salam sejahtera. Korang pernah tak main game Command & Conquer? Tak kisah la, Yuri Revenge ke, Red Alert 2 ke. Tapi untuk post ni penulis expose sikit pasal siri Command & Conquer yang terbaru, Red Alert 3.

Dalam Red Alert 3 ni korang boleh pilih antara 3 team: Allied, Soviet ataupun Rising Sun. Masing² ada kelebihan tersendiri & sekarang pun penulis still mencari team mana yang paling best.

Banyak jugak la masa penulis habiskan untuk main game ni, rekod yang paling lama ialah 5 jam untuk 1 battle! Dari pukul 11 malam sampai 4 pagi tu...huhu.

Anyway game ni memang best sebab boleh main online. Setakat ni penulis battle dengan housemate je. So kalau korang nak join sekali, amatlah dialu-alukan...

Ad bran? Masuk tengok!



Setelah beberapa jam bertarung, ini lah hasilnya...


van der Vaart

Harini penulis nak story sikit tentang pemain bola sepak yang paling penulis minat. Kalau korang perasan, penulis punya jersi untuk team Mosixers adalah nombor 23. Jangan salah sangka, nombor ni dipilih bukannya sebab Beckham tetapi sebenarnya disebabkan van der Vaart yang pakai jersi nombor 23.

Bagi penulis, van der Vaart adalah antara playmaker terbaik dunia & karakter dia pun bagus, kalau tak takkan la dia boleh terpilih jadi kapten Ajax & Hamburg kan? Time tu umur dia pun muda lagi.

Yang best pasal van der Vaart ni, dia selalu score melalui tendangan free kick & dia punya kreativiti memang worldclass! Tapi sayangnya dia ni injury prone. Maksudnya selalu ditimpa masalah kecederaan yang sedikit sebanyak effect dia punya karier.

Dekat bawah ni ada sedikit info pasal van der Vaart yang penulis ambil dari internet...

Name : Rafael Ferdinand van der Vaart
Nickname : Raffie
Nationality : Dutch
Date/Place of Birth : 11 February 1983/Heemskerk, Netherlands
Position : Attacking Midfielder/Playmaker
Height : 1.75 m
Club/Jersey No : Real Madrid CF/23

Rafael Ferdinand van der Vaart was born 11 February 1983 in Heemskerk. He started playing for De Kennemers, a small club in the town of Beverwijk, before moving to the Ajax youth academy. After racing through the ranks, he played his first game for the senior team on 19 April 2000, away at FC Den Bosch, but it was only the following season that he established himself as a regular starter, playing 27 league games and scoring seven times.

Still just 18, on 6 October 2001 he made his national team debut, as a second-half substitute in a World Cup qualifier against Andorra. As Holland had already failed to reach the World Cup, Rafael had to wait two years to play an official tournament for his country.

Talent of the Year
Injury forced him to miss the run-in to Ajax’s successful Eredivisie campaign and their Dutch Cup triumph against FC Utrecht in the 2001/02 season, but it did not stop him being named Holland’s Talent of the Year. And the following season, after his return to fitness, he scored a vital goal in the Champions League away to Lyon, which propelled Ajax into the knockout stages. Back on the domestic front, meanwhile, Rafael scored an impressive 18 goals in 21 league games in the Eredivisie. In 2003/04, he was once again an influential figure, as Ajax claimed another league title.

By that stage Rafael had firmly established himself as one of the stars of the Ajax team, not to mention one of the most popular players in Holland. His media profile was further increased by his relationship with popular Dutch actress Sylvie Meis. While Rafael was crowned as 2003 European Talent of the Year, Sylvie was voted as Holland’s Most Attractive Woman. In 2005, the couple married and the following year had their first child, a son who they named Dami├ín.

Signed for Hamburg SV
By now his performances were attracting interest from some of Europe’s top clubs. He had previously been strongly linked to AC Milan, but in the summer of 2005 he signed for Bundesliga outfit Hamburg SV for €5.5 million. In his first season he was one of the main driving forces behind the team’s qualification for the Champions League, scoring nine goals along the way, despite missing part of the season through injury.

He also played a massive part in Hamburg’s impressive away form that season, scoring in each of their first four games on the road; in fact, in the course of his first one and a half seasons with the German club, they did not lose a single match away from home while he was on the pitch.

2006 World Cup
Rafael was expected to play an important part in Marco van Basten’s team for the 2006 World Cup, but was unlucky enough to suffer another injury during the run-up to the tournament, which restricted his role in Germany.

The 2006/07 season proved to be a difficult one for his club, and despite Rafael’s three goals in the Champions League group stages, they made an early exit from the competition, while languishing for several months in the bottom half of the Bundesliga table. However, the arrival of Rafael’s countryman Huub Stevens as head coach saw Hamburg march up the standings and they finished the season in a respectable 7th place, qualifying for, and indeed winning, the Intertoto Cup.

Dream move to Real Madrid
In the summer of 2007, Spanish giants Valencia expressed a desire to sign Rafael, who actually has some Spanish roots. However the Germans were desperate to keep hold of their playmaker, who is under contract at the AOL Arena until 2010, and he stayed put. He responded in the first game of the 2007/08 season by putting in a big performance against Bayer Leverkusen; when his team were awarded a penalty, he stepped up to the plate and coolly slotted home the winner. Rafael went on to play a key part in driving a galvanised Hamburg side that mounted a strong challenge for Bundesliga title.

At Euro 2008, Rafael was one of Holland’s star performers in scintillating wins against both of the 2006 World Cup finalists, Italy and France. After speculation linking him to a number of top clubs during the following month, he finally completed what he described as “a dream move” to Real Madrid in August 2008. Real Madrid and Hamburg reached a €13 million agreement for van der Vaart's transfer, Real Madrid's only summer signing.

With his son, Damian

With Sneijder at Ajax

In action for Holland

Signed for Real Madrid

The free-kick specialist


Remember the name

--> van der Vaart official website

zzzZZZzzz

Adoyai ngantuk gila malam ni... Maybe sebab 2,3 hari ni penulis selalu tidur pukul 4,5 pagi kot. Ni semua kes main Red Alert 3 la ni.

Bayangkan time buat assignment Fluid tadi penulis boleh tertidur! Assignment tu pun dah jadi macam apa entah. Penuh dengan kesan liquid...huhuhu.

Assignment math belum siap lagi, esok dah nak kena hantar. Haish tak boleh jadi ni...kena tidur dulu, esok pulak la sambung.. Otak pun dah nak jammed ni. Ciao!

Feb 26, 2009

Nama Syaitan Dalam Al-Fatihah?

Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat, apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita. Berikut diperturunkan nama syaitan laknat yang wujud di dalam Al-Fatihah, sekiranya kita tidak berhati-hati.

Nama syaitan:

1. DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu) sepatutnya DULILLAH

2. HIR ROB (bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya HI ROB

3. KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya KI YAU

4. KANNAK (bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya KA NAK

5. KANNAS (bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya KA NAS

SIROTHOLLAZI............. sehingga habis hendaklah dibaca tanpa henti (satu nafas).

AMIN — hendaklah mengaminkan Al-Fatihah dengan betul iaitu AA — dua harakat, MIIIN— 3 harakat, semoga Amin kita bersamaan dengan Amin malaikat.

Insya-Allah. Semoga kita menjadi orang yang sentiasa membaiki bacaannya. Wallahua'lam...

Teka - Teki Imam Ghazali

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya


Imam Ghazali : "Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1 : "Orang tua"
Murid 2 : "Guru"
Murid 3 : "Teman"
Murid 4 : "Kaum kerabat"
Imam Ghazali : "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati
( Surah Ali-Imran :185).


Imam Ghazali : "Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?"
Murid 1 : "Negeri Cina"
Murid 2 : "Bulan"
Murid 3 : "Matahari"
Murid 4 : "Bintang-bintang"
Iman Ghazali "Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimana pun kita, apa pun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama".


Iman Ghazali : "Apa yang paling besar di dunia ini?"
Murid 1 : "Gunung"
Murid 2 : "Matahari"
Murid 3 : "Bumi"
Imam Ghazali : "Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka."


IMAM GHAZALI : "Apa yang paling berat di dunia?"
Murid 1 : "Baja"
Murid 2 : "Besi"
Murid 3 : "Gajah"
Imam Ghazali : "Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah."


Imam Ghazali : "Apa yang paling ringan di dunia ini?"
Murid 1 : "Kapas"
Murid 2 : "Angin"
Murid 3 : "Debu"
Murid 4 : "Daun-daun"
Imam Ghazali : "Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat "


Imam Ghazali : "Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? "
Murid- Murid dengan serentak menjawab : "Pedang"
Imam Ghazali : "Itu benar, tapi yang paling tajam sekali di dunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri "

Feb 25, 2009

America's Suitehearts

By Fall Out Boy

You could have knocked me out with a feather
I know you heard this all before, but were just hells dreamers
Wh-wh-why wont the world revolve around me?
Build my dreams
Trees grow all over the streets

But I don't know much about classic cars
But I got a lot of friends stuck on classic coke
Down set one, hut, hut hike
Media, blitz

Let's hear it for America's suitehearts
But I must confess
I'm in love with my own sins
Let's hear it for America's suitehearts
But I must confess
I'm in love with my own sins

You can bow and pretend
That you don't, don't know you're a legend
Time, time, time, hasn't told
Anyone else, yet
Let my love loose again

But I don't know much about classic cars
But I got a lot of friends stuck on classic coke
Down set one, hut, hut, hike
Media blitz

Let's hear it for America's suitehearts
But I must confess
I'm in love with my own sins
Let's hear it for America's suitehearts
But I must confess
I'm in love with my own sins

You could have knocked me out with a feather
I know you heard this all before

Let's hear it for America's suitehearts
But I must confess
I'm in love with my own sins
Let's hear it for America's suitehearts
But I must confess (I must confess)
I'm in love with my own sins

Let's hear it oh let's hear it
Let's hear it oh
Suitehearts

Fall Out Boy

Master Oogway

"Yesterday is history..tomorrow is mystery..today is a gift..that's what we call a present.."

~Master Oogway, Kung Fu Panda~

Feb 24, 2009

Kena TAG Lagi

Tag ini datangnya dari saudara Lato & Eddy. Jadi penulis akan jawab sekaligus la.

1. Anda rasa anda hot??

- Gua insan yang dah terlebih hot! Tambah² pulak time demam ni...muahaha.

2. Upload gambar kegemaran anda.



3. Kenapa anda suka gambar ini?

- Sebab gambar ni mengingatkan gua pada holiday trip yang paling best dalam hidup gua setakat ini. Gambar ni diambil di atas Gunung Mat Cincang, Langkawi dengan member² PASUM dulu. Memang sejuuk gila dekat atas tu. Habaq hang!

4. Bila kali terakhir kamu makan pizza?

- Mmm... Dah lama dah. Bulan 1 kot, tu pun masa birthday Along.

5. Lagu terakhir yang kamu dengar?

- We The Kings - Check Yes Juliet

6. Apa yang anda sedang buat sekarang ini selain menyelesaikan tag ini?

- Rutin harian: check email, bukak memo, main tagged dengan frenster

7. Selain nama kamu sendiri, apakah lagi nama yang kamu suka orang panggil kamu?

- Syam : Nama ni la yang paling ramai orang panggil gua. Simple, tapi ada ala² nama kasanova sikit.
- Adeq : Cuma ahli keluarga gua je yang boleh panggil gua Adeq! Orang lain tidak dibenarkan sama sekali apatah lagi beberapa kali.
- Pak Shu : Adam & Adib (my anak buah) memang sayaang Pak Shu mereka.
- Pasum : Walaupun nama ni gua tak berapa suka tapi hakikatnya dekat UMP ni ramai pulak yang panggil gua dengan nama ni. Agak² kalau orang panggil ko Matriks Gambang ko suka tak? Matriks Gambang! Matriks Gambang! Sini la!

8. Tag lagi lima orang

lato
eddy
maoh
atikah
martello momok

9. Siapa orang nombor satu?

- Lan Lato. Ko tag aku ek....

10. Orang nombor tiga ada hubungan dengan siapa?

- Hubungan simbiosis dengan Zhurong...kekekeke

11. Katakan sesuatu berkenaan org nombor lima

- Baru bukak blog. Tak sampai seminggu pun lagi.

12. Bagaimana pula dengan orang nombor empat

- Nampak senyap tapi...hehe

13. Siapakah orang nombor dua?

- Hantu klu... Ops! Tersilap... Orang yang cukup baik. Peace!

Lawak SamDol

SAM: Kau nak buat apa dengan dawai penyangkut baju dalam kereta kau tu?
DOL: Manalah tau kot-kot aku tertinggal kunci dalam kerata, bolehlah aku gunakannya... ..

SAM: Kenapa kamu cakap minum susu segar boleh bawa maut?
DOL: Sebab semalam semasa aku tengah minum, lembu tu terajang aku. Nasib baik tak mati.

SAM: Apasal ko marah kat tokey kedai 2 Ringgit tu?
DOL: Sebab dia tipu. Aku beli 3 barang dia mintak 6 ringgit. Kata kedai 2 Ringgit

SAM: Hantu Bungkus!
DOL: Kat mana?
SAM: Kat kedai nasi campur, aku nak beli nasi dah habis. Makcik tu kata ada orang dah beli semua. Hantu betullah! (naseb baek bukan "hantu kluarga"...ahaks!!)

SAM: Semalam aku nampak hantu!
DOL: Uih! kau terkejut tak?
SAM: Taklah... . hantu tu yang terkejur tengok aku.
DOL: Mana kau tahu?
SAM: Aku tengok muka dia pucat semacam jer... .

SAM: Tadi lampu merah, kenapa kau jalan aja?
DOL: Kat kampung aku ni, biasa jer.
SAM: Ni lampu hijau, kau berhenti pulak.
DOL: Takut terlangar orang kampung aku!

DOL: Sam, aku rasa kau kena beli TV lain lah. Dah sejam aku tercari-cari channel tak dapat.
SAM: Memang aku nak beli TV pun, yang kau adjust tu , ketuhar microwave!

SAM: Kau celup lalat dalam air sirapkau Dol?
DOL: Kita kena buat cam tu kalau tak nak keracunan!
SAM: Itu kalau lalat jatuh dalam air, bukan bawa lalat dari rumah!

SAM: Apasal kopi yang kau buat ni rasa masin?
DOL: Gula dah habis!
SAM: Yang kau pergi campur garam apasal?
DOL: Kan aku kata, sebab gula dah habislah!

SAM: Aku ada AIDS? mana ada...
DOL: Aku baca 1 dari 10 orang kat Negara ni ada aids. Aku dah tanya 9 orang, semua tak ada aids, kau orang ke 10, tak payah tanya, aku dah tahu...

Sumber: Isuhangat

Feb 23, 2009

Tag Dari Hantu Keluarga? ;p

Sebenarnya dah lama penulis ditag oleh Eddy tapi harini baru boleh bagi respon. Sorry la, ini pun baru je habis test Fluid. Memang lega gila bila dah habis test nih, ringan kepala otak den...

OK lah. Berikut adalah arahan yang perlu dipatuhi:
1. Go to your photo folder in your computer
2. Go to the 6th folder of photos
3. Go to the 6th picture in that folder
4. Put the picture on your blog and description of it.
5. Invite six friends to join the challenge.
6. Link them in your blog and let them know they have been challenged.

Berikut adalah hasilnya..


Gambar Patrick Star ni penulis songlap dari internet. Kalau korang nak tahu, penulis punya key-chain kereta pun pak cik Patrick jugak! See!


Next person to tag:

Tak ada kot sebab konfem diorang dah kena tag dulu dek orang lain...

Bergambar dengan Eddy a.k.a hantu keluarga. (Eddy, ni semuanya idea Nik! Peace!)

Warung Keluarga, boleh dijumpai di area Gambang


Feb 22, 2009

Kejohanan Futsal KK2

Pada 21-22 Februari 09 (harini & semalam), jawatankuasa pelajar Kolej Kediaman 2 telah menganjurkan Kejohanan Futsal KK2. Sebanyak 25 team yang ambil bahagian & ada 8 group semuanya. Team penulis, Mosixers masuk dalam group D.

Untuk tournament ni cuma 4 orang je ahli Mosixers yang asal, penulis, Bishrul, Jijie & Nazmon. Yang lain tu pemain 'import' : Fie, Maro, Zainol & Che Gu. Mosixers terpaksa ambil player lain sebab Amin & Ise pergi main ragbi wakil UMP. Zudeng pulak tukar angin masuk team lain...hampeh betul Zudeng!

Dalam grouping, match first kitorang seri dengan Kiut Miut FC 3-3 pastu match ke-2 kitorang menang lawan Bliss FC 2-1. So untuk group D, kitorang jadi juara kumpulan.

Untuk last 16 pulak kitorang menang 6-0 (kemenangan terbesar dalam sejarah Mosixers) tapi penulis dah tak ingat la nama team tu apa, iye la nama semua nak pelik² je. Then sampai la ke peringkat quarter final tapi sygnye kitorang kalah game tu 0-3.

So, setakat tu je la pencapaian Mosixers untuk tournament ni. Satu lagi sejarah baru Mosixers terlakar sebab tournament² dalam UMP sebelum ni paling kurang pun kitorang boleh la merasa masuk semi final...huhuhu.

Mungkin sebab kitorang jarang main satu team, kalau tengok match harini pun macam tak teratur sangat. Hmm... 21-22 Mac ni ada UMP Super Series pulak. Tak sabar nak main dekat padang besar!

Kalau ada masa korang singgah² la ke blog rasmi Mosixers --> Mosixers FC


Malam Ke Pagi...

Semalam penulis ada satu misi, nak hantar kereta dekat Kak Nisa yang duduk dekat UIA. Walaupun letih gila sebab pagi & petang tu penulis ada tournament futsal tapi misi mesti diteruskan.

So selesai je match dalam pukul 6.30 petang, penulis, Ijud, Eddy & Dasuki pun gerak ke Kuantan. Kak Nisa pun ikut sekali. Entah la kenapa akhir² ni dia pantang dengar orang nak main bowling mesti nak ikut....maybe dia bajet dah pandai main bowling kot! Haha.

Penulis pun pergi la ambil kak Nisa dulu dekat UIA & jumpa Ijud, Eddy & member sekolah diorang, Jemil dekat Megamall. Time nak book main bowling tu penulis tengok ada dalam 15 nama lagi kat atas kitorang. So kitorang decide pergi makan dulu kat depan UiTM Bukit Sekilau. Iya la nak tunggu pun lama lagi, perut pun dah berkaraoke dah. Thanks Ijud sudi belanja kitorang makan malam!



No komen

Lepas dah makan & main bowling, Ijud, Eddy dengan Jemil pergi TC untuk ambil Aza, junior sekolah diorang. Aza pun student UMP, so dia nak tumpang kitorang balik.

Sementara tu penulis dengan Dasuki pergi hantar Kak Nisa di UIA. Sebelum sampai UIA kitorang singgah kejap dekat Konsert THR Gegar. Walaupun penulis tak tahu apa nama band yang perform tu, tapi diorang memang best la. Sempat la jugak dengar 2,3 lagu dekat situ.
Dah smpai UIA, dapat mesej dari Ijud. Dia cakap dia ada dekat TC lagi & ada road block jadi diorang lambat lagi nak sampai kat UIA. Penulis dengan Dasuki pun pasrah je la tunggu dalam kereta. Dalam setengah jam jugak la kitorang lepak dekat UIA tu... Tunggu diorang tak sampai².

Dalam pukul 12.40 baru diorang sampai. Kitorang pun terus la gerak balik UMP. Iya la dah lambat tapi takde la rushing mana pun sebab Ijud cakap sekarang kalau pukul 2 pagi pun boleh masuk lagi.

Tapi sampai je depan gate UMP, kitorang kena tahan dengan pak guard. Masa tu dah pukul 1 lebih. Yang bestnya kitorang (kecuali Aza) takde la risau mana pun, siap bergambar dulu dekat depan pondok pak guard tu! Ini first time kena tahan, rugi la kalau tak ambil gambar kan? Hehehe.


Nama saya Eddy. Ya, saya tahu saya memang comel

Kejap². Belum habis cerita lagi. Sampai je dekat rumah Dasuki terus ajak main Red Alert 3. Bebudak rumah yang lain pun join sekali. Hasilnya pukul 5 pagi baru kitorang tidur. So stakat ni je la cerita kali ni. Sorry la lambat post, sibuk main game ;)

Mengantuk! Nak tidur.....zzzzZZZzzzz

Feb 19, 2009

4 Down. 1 More To Go

This week adalah week yang paling sibuk=tension=letih=geram sebab minggu ni jadual penulis pack dengan test. Start dengan test Thermo minggu sebelumnya & then subjek Math, Manufac & II..

Memang tak boleh rest langsung & tidur pun pukul 3,4 pagi. Rasa nak muntah pun ada duk mengadap lecture slide je berjam-jam. Habis je test II pagi tadi baru la penulis dapat rehat sikit. Yang paling best, kelas BI petang ni cancel! Hohoho.

Hari isnin depan ada 1 lagi test, subjek Fluids. Test last untuk test 1 ni. Wish me luck keyh!

Jealous betul tengok Zhurong tidur.



Feb 18, 2009

Round² TC @ 15 Feb 09

Sempat lagi pergi Teluk Chempedak walaupun busy dengan test. Nak tengok 'awek' Dasuki punya pasal...kehkehkeh.

Watak utama TC





Feb 14, 2009

Klinik Skuasy

Harini penulis terpaksa bangun awal sebab pagi² lagi dah kena attend klinik skuasy di Kompleks Sukan UMP. Program ni start pukul 9 pagi sampai 5 petang. Memang lama tapi dah terpaksa nak buat macam mana. Coach yang ajar kitorang adalah coach skuasy Pahang, Lim Chee Ming & dibantu oleh player dia, Araaf.



Mulanya penulis ingatkan senang je skuasy ni, cuma pukul² bola ke dinding je. Tapi bila dah try sendiri, baru la tahu it's not easy. Cuma kalau dah selalu main, takde hal kot...

Lawak jugak time mula-mula main tu. Macam² ragam ada... Ada yang raket terbang, bola sampai ke siling, yang pukul bola kena diri sendiri pun ada! Haha. Biasa la tu sebab sebelum ni tak pernah pun merasa pegang raket skuasy ni kan...

Antara teknik yang sempat kami belajar ialah servis, forehand & backhand drive, dan beberapa lagi advance shot. Kitorang juga turut diajar rules tentang sukan skuasy ni. Memang pening jugak la nak fahamkan rule dia tu satu-satu.

Anyway bagi penulis, skuasy ni antara sukan yang best tapi tak ramai orang yang tahu & berpeluang untuk try sukan ni. So tak rugi penulis dapat belajar benda baru. Sebelum ni pun pernah main Sofbol & Woodball.

P/S: Siapa tahu Woodball tu main macam mana?

Geng The Movie (2009)

Cerita Geng ni bermula dengan berita gempar pasal Hantu Durian yang kononnya muncul di Kg Durian Runtuh. So 2 orang budak dari KL, Badrol & Lim decide la untuk ke kampung tu untuk siasat kisah sebenarnya.Lagi pun atuk si Badrol ni tinggal di kampung yang sama.


Untuk sambungannya, korang kene la tengok sendiri. Selain Badrol & Lim, ramai lagi watak yang menarik seperti Upin & Ipin, Rajoo, Kak Ros, Oopet, Sappi, Sally. Korang pergi la tengok movie ni, memang tak rugi.

Lets support our local scene! Betul, betul, betul!

Bagi penulis kalau dari segi grafik, Geng The Movie tak jauh beza pun dengan movie² animasi luar. Memang salute la pada yang menjayakan movie ni. They makes me proud to be Malaysian!


Untuk movie ni penulis bagi 8/10 bintang.

Hari-Hari Yang Memenatkan

Kebelakangan ni penulis rasa macam masa 24 jam untuk sehari ni tak cukup sangat. Kenapa la tak set 30 jam ke, 40 jam ke sehari, baru la rileks sikit hidup ni. Tapi itu la hukum dunia, semua orang diberi 24 jam sehari tak ada yang kurang atau lebih kan?

Ceritanya semalam penulis, Ijud, Dasuqi dengan Hafez gerak pergi Semambu. Tujuannya untuk arrangekan satu interview untuk Projek Islamic Institution. Banyak jugak la company & kilang yang kitorang pergi antaranya Lee Engineering, Perodua & Felda Kernel.

Susah jugak nak berurusan dengan diorang ni. Ada yang suruh hantar surat la, kena present II dekat dorang la & macam² lagi la yang diorang soal. Last² kitorang decide untuk sambung misi ni hari lain je. Then kitorang pun gerak ke Megamall main bowling & tengok Geng The Movie. Alang² dah sampai Kuantan mesti la kena enjoy...kekeke.

Feb 10, 2009

Slamdunk Is The Best Manga Ever!

Korang mesti pernah baca manga atau komik kan? Harini penulis nak review sikit pasal komik yang bagi penulis paling best pernah penulis baca. Dah lebih 3 kali penulis khatam baca komik ni tau...ehehe.

Tajuknya Slamdunk atau dalam versi BM, Pembolos Keranjang. Komik ni mengisahkan seorang bakat basketball yang gila² dengan rambut merahnya. Hero dalam komik, Sakuragi Hanamichi, adalah budak samseng first year.


Dia start belajar main basketall masa belajar di Shohoku, itupun sebab nak rapat dengan sorang awek namanya Haroko. Untuk cerita yang lebih lanjut korang baca la sendiri komik ni memang BEST sangat²!

Lawak, sedih, macam² ada dalam komik ni. Sebab komik ni la penulis mula jatuh hati dengan sukan basketball. Lagipun banyak teknik & rules yang kita dapat belajar dari komik Slamdunk ni.

Sebenarnya abang penulis yang start beli komik ni. Tapi bila dia pergi study oversea, penulis diamanahkan untuk sambung beli komik ni. Komik ni sampai volume 31 je, bila la Takehiko Inoue nak sambung komik ni sebab penulis yakin ramai lagi yang tunggu Slamdunk 2.

Maybe kena tunggu lama lagi sebab Takehiko ni still sibuk dengan 2 lagi komiknya iaitu Vagabond & Real yang belum tamat lagi...*sigh*

Ini la last page/ending untuk komik ni

P/S: Selain Slamdunk, penulis selalu jugak beli komik Dragon Ball & Juara Wira tapi tu dulu la, sekarang dah kurang sebab rasa macam membazir la pulak. Search dalam internet sudey...

Feb 9, 2009

Air Oh Air

Harini kolej penulis gempar bila bangun² je, tengok air dah tak ada! Tapi kitorang mandi tau... Itu pun tumpang mandi dekat rumah kosong. Penulis harap sangat² U ni isytihar darurat je. So tak perlulah susah² nak pergi kelas hehehe...

Tapi memang perit la bila tak ada air ni. Nak solat pun susah. Penulis tak tahu la kenapa, bila tak ada air ni rasa macam bulan puasa. Maybe sebab tak boleh mandi petang kot...huhuhu.

Betul la orang cakap yang kita ni time satu² benda tu ada kat depan mata kita, tak perasan & hargai tapi bila dah tak ada baru la terasa susah.

Moral: Jimatkan penggunaan air. Kalau mandi tu jangan la sampai 2,3 jam...

Feb 8, 2009

"Di Amerika, Anda Boleh Mengkritik Tuhan, Tetapi Bukan Israel"

Rumah Putih terus jadi boneka Zionis isu Gaza

BAITULMAQDIS: Peranan Amerika Syarikat sebagai boneka Israel terus terbukti apabila seorang jurucakap rejim Zionis itu menyatakan beliau tidak bimbang dengan pandangan pentadbiran Presiden Barack Obama terhadap serangan ke atas Gaza kerana Washington berada dalam genggaman Tel Aviv.

Laman web Daily.pk memetik Tzipora Menache sebagai berkata: "Anda tahu, Amerika yang bodoh juga tahu, kami mengawal kerajaan mereka, tidak kira siapa yang menduduki Rumah Putih. Saya tahu dan anda juga tahu tiada seorang pun Presiden Amerika boleh mencabar kami walaupun jika Israel melakukan sesuatu yang tidak masuk akal. Apa yang boleh mereka (Amerika) lakukan?

"Kami mengawal Kongres, kami mengawal media, kami mengawal dunia hiburan dan kami mengawal segala-galanya di Amerika. Di Amerika, anda boleh mengkritik Tuhan, tetapi bukan Israel."

Sumber: Berita Harian Online
_________________________________________________________

--> Angkuh betul yahudi laknatullah nih...

--> Saudara² ku teruskan usaha anda memboikot produk² Israel

--> Yakinlah bahawa Islam akan kembali kuasai dunia satu hari nanti!

Ong Bak 2 (2009)

Korang dah tengok cerita ni? Penulis baru je dapat tengok semalam.



Stunt dia memang real & gempak. Memang respek sama Tony Jaa, banyak martial arts & senjata yang dia pandai. Boleh jadi direktor pulak tu. Bagi penulis, dia ni macam Thailand punya Bruce Lee la lebih kurang.

Jalan cerita movie ni okay, tapi ending macam ada tergantung sikit. Mungkin ada sambungan untuk Ong Bak 3 pulak kot...

Untuk Ong Bak 2 ni penulis bagi 8/10 bintang!

Berkelah Di Berkelah!!

Semalam penulis & budak² kelas gerak pergi picnic kat Hutan Lipur Berkelah. Kitorang bertolak pukul 9 pagi dengan ahli rombongan seramai 18 orang.


Sebelum bergerak mesti refill dulu tenaga siap². Lokasi sarapan pilihan kitorang dah tentunya Warung Keluarga.

Warung rasmi bebudak UMP

Feb 5, 2009

Energy?

"Korang tahu tak apa itu energy?"

Inilah soalan yang lecturer BI penulis, Sir Arif tanya kitorang time kelas petang tadi. Antara jawapan yang diberi, energy tu adalah E=mc². Then dia tanya pulak...

"Kenapa senibina masjid selalunya ada bentuk piramid, octagon & kubah?"

Maka kitorang pun berfikir la dengan senyapnya sebab tak ada idea pun nak jawab apa..Sir Arif pun explainlah bahawa bentuk² tersebut boleh keluarkan energy atau auranya yang tersendiri! Macam Mawi la kot, ada aura "Tsumawi".

So sebab itu la masjid² di seluruh dunia kebanyakannya ada kubah & bentuk² tu supaya ramai yang tertarik untuk pergi masjid. Penulis pun agak terkejut jugak bila dengar benda ni. Korang rasa betul ke tak?

Tapi Sir Arif dah janji kelas akan datang dia akan tunjukkan video sebagai bukti. Hmm tak sabar nak tengok video tu! Best jugak rupanya belajar Expository Writing ni, banyak benda baru boleh kita belajar. Sir kitorang yang satu ni pun memang sempoi sangat! ;)

P/S: Sir cakap teori kubah ni jugak la yang buatkan tak ramai yang pergi masjid UMP ni sebab masjid kitorang yang sekarang ni tak ada kubah & tak ubah macam kilang! Hurmm..

Welcome To My Blog !!! d^_^b



Alhamdulillah... Setelah lama peram niat nak bukak blog sendiri akhirnya tercapai jugak. Iya la mana tahan hari² tengok member² duk update diorang punya blog. Nak² housemateku 2 orang tu.. (Teddy & Maoh - korang la yang penulis maksudkan)

Jadi tanggal 5/2/09 lahirlah blog light|shadowe ni. Dan secara rasminya penulis menjadi seorang blogger. Tapi blog ni still tungang-langgang, maklum ler budak baru nak belajar...ehehehe.

Penulis akan try tambah apa yang patut, nanti takde la korang sakit mata tengok blog ni. Tak lupa jugak kalau sesiapa yang terror dalam bab² blog ni, ajari lah diri ini yep...

Baiklah penulis chow dulu... Peace!!!