Sep 8, 2011

My Cousin's Wedding

Ini cerita beberapa hari yang lepas... 2 haribulan 9, sepupu penulis kahwin. Penulis panggil dia Abang Awang. Okay, Awang tu cuma nama panggilan jer. Nama sebenar dia, Shaiful Azuan.

Seriously, penulis pun tak pernah tahu apa nama dia dalam IC sebab dari kecik memang semua orang duk panggil dia Awang. Bila tengok kain rentang kat depan rumah pengantin barulah tahu yang nama betul dia Shaiful. Hehehe.

Majlis yang pertama mestilah di pihak perempuan. Jadi pagi Jumaat tu kami bertolak ke Kg Gaung di Kuala Berang. Sempat la jugak penulis snap beberapa gambar pastu dah tahan sebab cuaca pun panas yang amat. Peluh pun dah turun macam air hujan musim tengkujuh.

Tapi yang bestnya kat sini, dia punya lauk nasi. Macam² lauk ada, rasanya kat kampung je kot boleh jumpa lauk macam ni. Ada sayur rebung, ada sayur umbuk, sayur kulit sto pun ada. Korang pernah tak makan lauk² ni? Kalau ada peluang, korang cuba la yer makanan yang penulis sebutkan tadi...rugi tau kalau tak cuba....

4 haribulan 9 pulak majlis sambut menantu di pihak lelaki. Untuk majlis ni, penulis di"anugerah"kan tugas mengangkat lauk (banyak pulak perkataan lauk dalam entri ni kan?). Kiranya tugas penulis la untuk topup mana² lauk yang dah kurang.

Geram pulak tengok diorang ni bersilat, rasa gatal seluruh badan nak join sama...huhuhu

Nampak tu? Bala tentera oren sedang sibuk dan buat² sibuk sepanjang majlis berlangsung. Tuan rumah memang sengaja kot pilih kaler oren sebab senang tengok siapa² yang melepak tak buat kerja...hahaha.

Memang meriah kalau ada majlis keramaian kat kampung ni sebab semuanya buat gotong-royong. Lagipun kat Kg Bemban ni boleh dikatakan semuanya penulis punya sanak saudara. Jadi sambil² tolong tu boleh la eratkan silaturahim dengan diorang.

P/S: Entri raya tahun ni belum buat lagi ek? Adoyai pun...

2 comments:

KUKUMALU said...

Mencapap betol baju oren ea?

Aku nak baju pink laa tuk majlis kawin aku nanti..wahaaaa~:P

Ahmad Hisyam (Lighta Shadowee) said...

klo bju pink, alamatnya semua duk kat dapur je la. malu nak kluar... hahaha