Mar 17, 2009

Maksud Sebenar P.S.

Harini penulis nak berkongsi sikit input yang penulis dapat beberapa jam yang lepas. Korang mesti pernah tengok perkataan P.S. ditulis dalam surat, blog atau medium yang seangkatan dengannya.


Mungkin jugak korang sendiri pun pernah guna term P.S. ni. Biasanya ia digunakan di hujung entri atau mesej. Tapi korang tahu tak P.S. tu singkatan untuk apa?

Secara jujurnya, sebelum ni penulis pun tak pernah tahu 2 huruf tu stand untuk apa. Main guna jer...hehehe. So, penulis try la search P.S. kat dalam Yahoo. Macam² gak yang keluar, rambang pulak mata penulis menengoknya...

Then penulis cuba pulak taip kat column research dalam Microsoft Word... Jumpa! Antara perkataan yang keluar ialah postscript, addendum, afterthought, addition, stop press & coda.

Kesimpulannya P.S. adalah singkatan daripada perkataan yang pertama tu, postscript yang berasal daripada bahasa Latin, post scriptum. Lagipun menurut Kamus Dewan, postscript bermaksud tambahan kata² pada akhir surat @ susulan.

Fuh, akhirnya penuh la ilmu di dada penulis tentang P.S. ni...

6 comments:

aza darla said...

thx 4 d info :)

dextrike said...

ahakszzz3

p/s : thnx 4 ur info.. :D

nurulfzz said...

o000
ye ke?
b4 ni mati2 ingat p/s tu stand for pesanan
huhu

Hanif said...

same gak..igt sgkatan "pesanan"..tp omputih pun gne p/s gak kn..huhu

joe-bang follow shadow td..

Alisya said...

Ingatkan p/s tu pesanan...hihihi

amy syifa said...

tak pernah tau mksud p/s tau guna je..bahaha