Aug 24, 2009

Ni Hao

Eh! Sejak bila penulis jadi orang Cina ni? Jangan konfius yep, untuk pengetahuan korang sem ni penulis memang wajib ambil subjek bahasa Mandarin. So nak tak nak kena la tambah 1 lagi kamus bahasa dalam kepala hotak ni...

Tapi bagus jugak, sekurang-kurangnya kalau dengar orang Cina cakap tu boleh la faham 1,2 perkataan. Lagipun time kerja nanti bahasa Mandarin memang penting, kan? OK. Sebenarnya masa kelas tadi ada test. Semua student kena berdiri kat depan kelas & introduce diri sendiri dalam bahasa Mandarin. Ada 8 ayat kesemuanya.

Walaupun nampak sikit, pening gak nak boleh hafal semua ni beb! Tadi penulis volunteer jadi orang ke-2 pergi kat depan dengan muka penuh confident. Tiba² pulak kepala hotak jadi blank time tu. Ciss...hampa! Tapi takde la teruk sangat kot...hehehe. Penulis ingat kesemua 8 ayat tu tapi ada la part yang tersekat²...

Penulis (muka confident) & Acap

Kat bawah ni, dialog yang dibaca untuk test tadi. Jom belajar bahasa Mandarin!

1. Wo de ming zi shi Ahmad Hisyam
= My name is Ahmad Hisyam

2. Wo jinnian er shi yi sui
= I am 21 years old

3. Wo shi Dang jio lou ren
= I am from Terengganu

4. Wo zai Pengheng Malaixiya Daxue nianshu
= I study at UMP

5. Wode shengre shi shiyue shijiu hao
= My birthday is on 19th October

6. Wo meitian zao shang wu dian qichuang
= Everyday I get up at 5 am

7. Chi le qichuang, wo shangke
= After get up, I go to class

8. Xiawu si dian xiake
= The class finishes at 4 pm

Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan...

2 comments:

eddy said...

wo zai pok malih...hak3(^^)

Max J. Potter said...

you have a cool header~!!